De in september beginnende startup Botcave heeft een subsidie van €22.700 gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Het geld wordt aangewend voor de ontwikkeling van Nederlandse taaltechnologie die chatbots aandrijft. Daarmee helpt de technologie Nederlandse mediabedrijven bij de bouw van journalistieke chatbots.

Het doel van Botcave-oprichter Sander Wubben is dat kranten en uitgevers op een meer gerichte manier nieuws aan kunnen bieden via chatbots. De eerste toepassing van Botcave wordt een chatbot die lokaal nieuws aanbeveelt op basis van de locatie van de gebruiker.

Case Study over journalistieke chatbots
Sinds de openstelling van de chat app Facebook Messenger voor botontwikkelaars worden chatbots in gezaghebbende techmedia wel aangeduid als de volgende paradigmaverandering voor wat betreft hoe mensen nieuws en andere content tot zich nemen. In mei publiceerde Mediafacts voor haar abonnees al een uitgebreide Case Study over dit onderwerp, getiteld 'Wat uitgevers moeten weten over chatbots'. Daarin werden allerlei journalistieke toepassingsvoorbeelden van chatbots gegeven, erin resulterend dat uitgevers de band met hun publiek versterken en vooral ook een nieuw, jonger publiek aanboren.

Blijkens de subsidie aan Botcave verwacht ook het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek veel van chatbots als middel om mensen in contact te brengen met (nieuws)journalistiek. In Amerika en China groeit de vraag naar chatbots al razendsnel. De communicerende robot wordt ingezet als geautomatiseerde gesprekspartner voor bijvoorbeeld een online klantenservice, om eenvoudige vragen van consumenten te beantwoorden. Zo kan een chatbot vertellen dat een artikel is uitverkocht en vervolgens een alternatief aanraden. Maar ook op journalistiek vlak zijn er tal van toepassingen.

Technologie Botcave in 2017 beschikbaar
Een launching partner uit de mediawereld heeft of zoekt Botcave (nog) niet. In september 2017 is de technologie naar verwachting beschikbaar als service voor de websites van kranten en uitgeverijen. Hoewel chatbots het werk van journalisten in de toekomst uit handen kunnen nemen, denkt Wubben niet dat er direct banen zullen verdwijnen. “Daar komen weer nieuwe banen voor in de plaats. Ik voorzie een verschuiving in het landschap. Bovendien worden vaak de taken geautomatiseerd die toch al niet zo interessant waren. De robotisering zorgt er juist voor dat iedereen er op vooruit gaat.”

Meer informatie
Lees meer over Botcave in dit artikel op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek