Het platform voor publicatie en media professionals Het platform voor publicatie en mediaprofessionals
16-11-2016

Eugenie van Wiechen wint Media Leadership Award, Hans Steenbergen krijgt Media Inspiration Award

Eugenie van Wiechen wint Media Leadership Award, Hans Steenbergen krijgt Media Inspiration Award

Eugenie van Wiechen, CEO van de FD Mediagroep, heeft de Media Leadership Award gekregen. Hans Steenbergen - hoofdredacteur van Food Inspiration - sleepte de Media Inspiration Award in de wacht. Dat werd 15 november bekendgemaakt tijdens het Media Leadership Dinner van Mediafacts.  

Tachtig topmensen uit de mediabranche waren bij dit mediadiner aanwezig in congrescentrum Spant! in Bussum. De winnaars kregen een 3D-geprint beeld van zichzelf uitgereikt (zie foto), staande op een sokkel met de ingegraveerde naam en award-aanduiding. Beide awards zijn voor het eerst uitgereikt. Mediafacts wil hiermee het leiderschap en ondernemerschap belonen dat (ook) in de mediabranche zo nodig is om als bedrijf te floreren. Er liggen immers grote bedreigingen op de loer. Zo is de ontwrichtende kracht van Amerikaanse giganten als Facebook, Google en Apple enorm. In de VS gaat bijvoorbeeld al 85% van de digitale advertentiebestedingen naar Facebook of Google, aldus een studie van de Harvard-universiteit.

Gekozen uit 21 kanshebbers
Nominaties voor de Media Leadership Award konden zowel door juryleden als het publiek worden ingediend. Uiteindelijk bleven uit bijna vijftig inzendingen 21 kanshebbers over. 14 oktober kwam een deskundige jury in de kantoorvilla van Interim en Search bureau 227 Media in Maarsbergen bijeen voor een 2,5 uur durend beraad. De jury bestond uit: 

  • Marianne Zwagerman (innovatiestrateeg en opiniemaker)
  • Stef Löhr (partner bij 227 media, het Interim en Search bureau voor de mediasector)
  • Magiel Tak (senior media consultant bij Magnus Red)
  • Hidde Kross (directeur van videobedrijf Veejays.com)
  • Wim Danhof (hoofdredacteur van Mediafacts)

De jury over winnaar Eugenie van Wiechen:
“Eugenie van Wiechen stuurt zeer gedecideerd aan op een digitale toekomst voor het FD en BNR Nieuwsradio, met oog voor nieuwe inkomstenstromen. Daarnaast heeft zij via de acquisities van Company.info en Webservices.nl nieuwe data-activiteiten aan het bedrijf toegevoegd, gericht op de zakelijke markt. Er is namelijk veel marktvraag naar data over het Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast besteedt Van Wiechen veel aandacht aan de factoren ‘team en cultuur’. De FD Mediagroep groeit als gevolg van deze strategische koers in een markt die zwaar onder druk staat.” 

“Zij wil verder op niet al te lange termijn als eerste Nederlandse krantenuitgever - door de week - onafhankelijk van papier worden. Dat laatste betekent overigens niet dat de papieren krant geen aandacht meer krijgt; die blijft voorlopig essentieel. De totale betaalde abonnementenoplage van het Financieele Dagblad laat een gezonde ontwikkeling zien. Daarmee wordt aangetoond dat het ook bij ruimere niches zoals de financiële journalistiek mogelijk is om - in de lezersmarkt - een op print gebaseerd businessmodel geleidelijk te vervangen door een digitaal businessmodel en om zodoende overeind te blijven tegen het geweld van externe distributieplatforms als Facebook. Dit is hoopvol voor het behoud van specifieke kwaliteitsmedia in tijden van toenemende, vaak disruptieve digitale invloeden.”

De jury over winnaar Hans Steenbergen:
Tijdens het juryberaad bleek dat er nóg een kandidaat was die op vele terreinen uitmuntend scoort, en die ook een volwaardige prijs verdiende. Hans Steenbergen is co-founder en hoofdredacteur van Food Inspiration, een groot mediaplatform over food en hospitality. Hij won de Media Inspiration Award. De jury meldt het volgende:

“Hans Steenbergen is met een team jonge mensen de bedenker en drijvende kracht achter misschien wel het allerbeste niche-mediamerk van Nederland. Food Inspiration koppelt fantastische digitale storytelling - met veelvuldig en creatief gebruik van beeld en video - aan een slim opgebouwd businessmodel. Begonnen werd indertijd met een gratis digitaal magazine dat ingezet werd - en wordt - om te inspireren en bereik op te bouwen. Dat is gelukt: Food Inspiration Magazine komt in vier talen en talrijke landen uit en verschijnt bij 70.000 abonnees wereldwijd. Hiermee heeft het merk de beschikking over een enorme database met namen, functies en e-mailadressen van professionals die werkzaam zijn in food en hospitality.” 

“Gaandeweg zijn steeds meer proposities ontwikkeld waarmee zoveel inkomsten werden gegenereerd dat het merk gestaag is blijven groeien in termen van omzet, aantal medewerkers en impact. Denk bijvoorbeeld aan een jaarlijks tweedaags Food Inspiration congres met duizend bezoekers en een tweejaarlijks trendrapport als luxe papieren boek (€995), maar ook aan trendtours in tal van wereldsteden.”

Over ons

Mediafacts wordt uitgegeven door Spoor en Partners Uitgeefdiensten en is gevestigd in Zandvoort. Mediafacts is een onafhankelijk platform over publishing en mediamanagement. Centraal staat de vraag hoe uitgevers hun businessmodel...

Verder lezen

Adverteren op MediaFacts

Adverteren op 1 of in alle uitingen van Mediafacts? Dat kan! Bereik een groot professioneel publiek binnen uw vakgebied met 1 of meerdere van onze advertentie mogelijkheden. Neem contact op met:  Salesmanager...

Verder lezen

Abonnee worden

Wil je geen enkele uitgave van Mediafacts meer missen? Neem dan voor €119,75 een jaarabonnement op Mediafacts. ...

Verder lezen