Wie me zou hebben verteld dat na de corona periode eerder dit jaar, het loslaten van de corona maatregelen deze zomer en het explosief aantrekken van de grafische productie, onze volgende uitdaging zou zijn het vinden van papier en realiseren van de beste prijsstelling voor onze klanten, die had ik voor …  verklaard!

 

Maar de feiten liegen er niet om:

  • Papierkosten: met ca 40% gestegen, en het eind is nog niet in zicht!
  • Papierleveringen: vandaag bestellen leveren eind maart 2022!

Zo kregen we de gelegenheid diverse mooie uitgaves te realiseren, maar het papier was in een behoorlijk aantal gevallen niet op tijd beschikbaar waardoor de opdracht niet kon worden gemaakt. Niet alleen bij ons is de verkrijgbaarheid van papier problematisch, ook onze Nederlandse collega’s, de Duitse , de Canadese, we hebben allemaal dezelfde uitdaging.  Overal dezelfde problematiek hoge prijzen, lage beschikbaarheid.

Waarom? Papierfabrieken zijn stilgelegd en zelfs gesloten toen de vraag wegviel door Corona. Door lage rendementen van de papierindustrie wordt niet snel opgeschaald, zeker wanneer grondstoffen als pulp tegen betere prijzen kunnen worden aangewend voor andere producten.

Wij, mijn collega’s van Veldhuis Media en ik, voeren deze dagen vooral gesprekken met onze klanten over deze issues. Hoewel we de prijsdruk niet kunnen tegenhouden en zijn we tot op heden in staat om voor onze vaste afnemers klaar te staan met het benodigde papier!

 

Een advies van mij:

Neem op tijd (nu) contact op met mij of één van mijn collega’s, en verzeker u van de beschikbare productie capaciteit en het benodigde papier!

 

Wim Helleman / Veldhuis Media  

Wim Helleman <whelleman@veldhuis.nl>