Apple bereikt vandaag een historische mijlpaal door het eerste biljoenenmerk ter wereld te worden, volgens het nieuw uitgebrachte Kantar BrandZ Most Valuable Global Brands Report 2024. Apple behoudt de nummer 1-positie voor het derde opeenvolgende jaar en wordt aan de top van de ranglijst vergezeld door Google, Microsoft en Amazon, wat de blijvende rol van technologie in het dagelijks leven weerspiegelt.

Ook McDonald's behoudt haar positie in de top vijf, wiens succes wordt versterkt door voortdurende innovatie, waaronder het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) voor toepassingen zoals dynamische menuborden en het voorspellen van bestellingen. Dit laat zien hoe ook niet-tech merken de mogelijkheden die AI biedt verkennen om groei te creëren. NVIDIA stijgt 18 plaatsen naar de 6e positie in de ranglijst van 2024, met een merkwaardestijging van 178%. Dit illustreert de opkomende kracht van AI in het dagelijks leven. Facebook keert na een jaar afwezigheid terug in de Top 10, terwijl Oracle voor het eerst de Top 10 betreedt.

De BrandZ ranglijst van dit jaar benadrukt de veerkracht van topmerken, met een totale merkwaarde van de Global Top 100 die met 20% terugveert tot $8,3 biljoen, dicht bij de piek van $8,7 biljoen in 2022. Sinds de lancering in 2006 is de merkwaarde van de Global Top 100 met 474% gestegen. De drempel om deel uit te maken van de Top 100 is met 354% gestegen, van $4 miljard naar $19 miljard.

Totale waarde van de Global Top 100 = $8,3 biljoen; +20% t.o.v. 2023

Martin Guerrieria, Head of Kantar BrandZ, legt uit: "Met een merkwaardering van $1 biljoen heeft Apple bewezen dat het bestand is tegen moeilijke marktomstandigheden, het premium prijzen kan rechtvaardigen en het bewijst dat betekenisvolle, onderscheidende en opvallende merken het best bestand zijn tegen wereldwijde economische verstoringen. Uit ons rapport van 2024 blijkt dat sterke merken blijven floreren ondanks wereldwijde economische onzekerheid. Dit jaar zien merken die investeren in AI opmerkelijke resultaten door te profiteren van verbeterde klantervaringen. Maar effectieve marketing kent vele vormen, of het nu gaat om geweldige content, nieuwe innovaties, effectieve mediastrategieën, slimme prijsstelling of andere strategieën. Cruciaal is dat investeringen in effectieve marketing helpen om de consumentvoorkeuren te verbeteren en de groei van de merkwaarde te stimuleren, waardoor een aanzienlijke bijdrage wordt geleverd aan duurzaam zakelijk succes."

 

De best presterende bedrijven leggen de nadruk op AI en consumentwaarde

Naast NVIDIA boekten AI-grootheden Adobe en AMD ook indrukwekkende vooruitgang en veroverden een plek in de Top 20 van stijgers met merkwaardestijgingen van respectievelijk 66% en 53%. Samen met de hernieuwde groei van Instagram, Facebook en Uber, laten deze bedrijven zien hoe technologische innovaties consumentenbetrokkenheid kunnen vergroten en groei kunnen versnellen.

 

Succesverhalen per categorie

Binnen de 13 verschillende ranglijsten per categorie zien we opmerkelijke verschuivingen in de verschillende sectoren en diverse factoren die bijdragen aan de groei van merkwaarde:

  • Alcohol: Corona is het meest waardevolle biermerk geworden. Een consistente versnelling van de groei wereldwijd en het betreden van groeiende markten, zoals Brazilië, China en Zuid-Afrika, terwijl het zijn sterke positie in Mexico handhaaft, zijn belangrijke factoren geweest voor dit succes.
  • Kleding: Nike behoudt zijn nummer 1 merkpositie in kleding, maar de afstand tussen concurrenten is kleiner geworden. Met een groei van 47% is Zara de op één na grootste stijger qua positie op de ranglijst. Ze stijgen 24 plaatsen naar plek 70 op de Global Top 100. Lululemons innovatieve benadering van athleisure en focus op kwaliteit zorgden voor een groei van 24% in merkwaarde, waardoor het bedrijf voor het eerst in de Global Top 100 betrad.
  • Luxe: Louis Vuitton blijft het meest waardevolle merk in de luxe categorie met een merkwaardering van $130 miljard. Ook Hermès blonk uit door het verbeteren van haar exclusiviteit en premium prijsstelling en floreerde op zowel de Amerikaanse als de Chinese markt, wat resulteerde in een groei van 23% in merkwaarde.
  • Media & Entertainment: Netflix bereikte nieuwe hoogten en klom van nummer 6 naar nummer 4 in deze categorie. De stijging van 51% in merkwaarde werd gedreven door ongekende groei in abonnees en het aanpakken van wachtwoorddeling, wat de streamingdienst vertrouwen gaf in de sterkte van zijn klantenbindingen en -voorkeur.
  • Retail: Amazon behoudt zijn positie als het meest waardevolle retailmerk met een groei van de merkwaarde van 6%. Innovatie rond producttoegankelijkheid en prijsstelling die rekening houdt met veranderend consumentengedrag zorgden voor sterke prestaties van Lowe's, Aldi, TJ Maxx en de regionale e-commerce giganten Pinduoduo en Mercado Libre.
  • Het Kantar BrandZ Most Valuable Global Brands 2024-rapport, inclusief de Global Top 100 en 13 ranglijsten per categorie en uitgebreide analyses, is nu hier beschikbaar. 

Foto door Armand Valendez