De totale waarde van de meest waardevolle Nederlandse merken is met 10% gestegen. Dit blijkt uit het nieuwe Kantar BrandZ Top 30 Most Valuable Dutch Brands 2024 rapport. Met een totale waarde van bijna $80 miljard in het afgelopen jaar blijven Nederlandse merken boven verwachting presteren als het gaat om het genereren van merkwaarde. Hiermee heeft Nederland de op twee na hoogste merkwaarde per inwoner van alle landen met de Kantar BrandZ ranglijst.

Booking.com is voor ‘t eerst het meest waardevolle Nederlandse merk, dankzij een waardestijging van maar liefst 40%, naar $16 miljard. Booking.com biedt klanten veel kwaliteit en waarde en is uitgegroeid van een hotelboekingssite tot een onmisbaar reismerk. Het merk is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van mensen en scoort hoog op zowel Demand als Pricing Power. Het merk was de afgelopen drie jaar prominent aanwezig tijdens de Super Bowl met advertentiecampagnes met Idris Elba, Melissa McCarthy en dit jaar Tina Fey, wat heeft bijgedragen aan de wereldwijde bekendheid van het merk.

Heineken (nummer 2; $13,3 miljard) is benoemd tot het meest consistente merk door zijn aanwezigheid in de Top 30 over de afgelopen vijf jaar. Heineken, dat in 2023 z'n 150e verjaardag vierde, blijft vooroplopen op het gebied van productinnovatie; zo helpt Heineken 0.0 om van alcoholvrij bier een acceptabel alternatief te maken. ING (nummer 3; $9,5 miljard) maakt de Top 3 compleet.

Action (nummer 7; $3,2 miljard) is, voor het tweede jaar op rij, de hoogste stijger met een groei van 41%. De onderscheidende discountretailer blijft budgetprijzen centraal stellen in zijn merkbelofte. Daarnaast biedt Action een sterk en divers productassortiment dat niet alleen shoppers blij maakt maar ook voor een juiste prijs beschikbaar is. Deze prijspositionering heeft Action in staat gesteld te overleven in een tijd waarin Nederlandse consumenten hun tolerantiegrens voor prijsstijgingen beginnen te bereiken, en is ook de drijvende kracht achter de voortdurende expansie in het buitenland.

Bram van Schaik, Managing Director, Kantar Insights in Nederland, licht toe: “In een tijd waarin veel economieën het moeilijk hebben, is de Nederlandse markt een plek van relatieve rust en stabiliteit voor merken wat blijkt uit de sterke groei in merkwaarde van onze 2024 ranglijst. Het is duidelijk dat merken die worden gezien als waardevol en die kunnen voldoen aan de behoeften van consumenten in een tijd waarin zij worstelen met stijgende prijzen, hun Demand Power zullen vergroten en uiteindelijk hun merkwaarde zullen doen groeien. Booking.com positioneert zichzelf bijvoorbeeld niet als goedkoop, maar consumenten zien het als een merk dat meer waarde biedt dan concurrenten tegen een lagere prijs wat zorgt voor terugkerende klanten.”

De Kantar BrandZ Top 10 Meest waardevolle Nederlandse merken 2024


Dit jaar zien we twee nieuwe merken in de ranglijst: Odido ($1,5 miljard) op nummer 12 en Essent ($385 miljoen) op nummer 25. Odido betrad de markt toen T-Mobile en Tele2 vorig jaar omgedoopt werden tot Odido. Met nieuwe winkelpuien, opvallende pastelkleurige touchpoints en een modernere look en feel die van de ene op de andere dag verscheen, werden de klanten van Odido verrast. Energieleverancier Essent is een ander sterk merk op de Nederlandse markt en scoort hoog op Meaningful Salience en vervolgens op Demand Power.

Merken die Meaningful, Different en Salient zijn

Analyse van toonaangevende merken van over de hele wereld laat zien dat de sterkste merken Meaningful, Different en Salient zijn. Dit zijn de merken die in de loop van de tijd een diepere en bredere consumentenrelatie hebben opgebouwd. De iconische supermarktketen Albert Heijn (nummer 14; $1,3 miljard) scoort hoog op al deze metrics. Het merk heeft sterke, betekenisvolle associaties opgebouwd met zijn goed doordachte producten en advertenties waarin het gezin centraal staat en onderscheidende karakters zoals supermarktmanager Ilse getoond worden.

In de persoonlijk verzorgingscategorie heeft het merk Rituals (nummer 19; $922 miljoen) een filosofie gecreëerd met een focus op welzijn, balans en ontspanning. Samen met de onderscheidende look en feel heeft het merk een sterk gevoel van Difference opgebouwd. Bol (nummer 15; $1,1 miljard) scoort als het meest betekenisvolle merk; Nederlandse consumenten verkiezen de online retailer dan ook boven Amazon.

24 merken in de Nederlandse Top 30 hebben een Demand Power die hoger is dan gemiddeld. Dat is die ‘wil ik hebben’-factor die consumenten ertoe aanzet een merk te kiezen. Basic-Fit (nummer 17; $936 miljoen) met betaalbare lidmaatschappen en toegankelijke fitness als kern van het merk, staat bovenaan de Demand Power-lijst.

Lokale parels leveren Demand Power

Verschillende merken buiten de Top 30 hebben ook een indrukwekkende Demand- en Future Power onder consumenten. Een van deze parels is plantaardig voedselpionier De Vegetarische Slager.

De ranglijst, het rapport en de uitgebreide analyse van Kantar BrandZ Top 30 meest waardevolle Nederlandse merken 2024 is nu beschikbaar op.