Na de hectiek van Cyber Monday en Black Friday blijft de e-commerce sector worstelen met vertragingen in pakketleveringen. Recent onderzoek van Sendcloud onthult een opmerkelijke daling in de tijdige bezorging van pakketten, met slechts 53% van de zendingen die de volgende dag aankomen. Deze trend benadrukt de toenemende uitdagingen in de logistieke sector en wijst op alternatieve oplossingen zoals het gebruik van pakketpunten.

De e-commerce industrie heeft recentelijk een ongekende drukte ervaren, vooral tijdens het Black Friday weekend en Cyber Monday. Zo werden er volgens Sendcloud naar schatting zo'n 3.883.199 pakketten verstuurd op één dag in Nederland. Deze periodes zijn traditioneel de drukste voor webshops en pakketdiensten. Sendcloud, een verzendplatform, heeft deze trends nauwlettend gevolgd en biedt inzicht in de huidige staat van pakketleveringen.

Volgens Sendcloud's analyse is er een significante toename in het volume van pakketverzendingen waargenomen, met een verdrievoudiging op Cyber Monday. Dit heeft geleid tot langere levertijden en een toename van vertragingen. Rob van den Heuvel, CEO en medeoprichter van Sendcloud, benadrukt de noodzaak van alternatieve verzendopties zoals pakketpunten om de druk op het netwerk van pakketdiensten te verlichten en het aantal leveringen die op tijd worden bezorgd te kunnen verhogen.

Interessant is dat de data aantoont dat leveringen naar pakketpunten sneller zijn dan thuisbezorgingen. Deze optie wordt hierdoor ook steeds meer gebruikt door consumenten, met een toename van 35% in het gebruik van pakketpunten.

Emiel van Morgenbinnen, oprichter van een website die leveranciers van 'vandaag besteld, morgen in huis'-diensten vergelijkt, merkt op: "Deze extreme drukte laat zien hoe flexibel pakketdiensten moeten zijn om op dit soort dagen optijd te blijven leveren. Wanneer er in één keer twee of drie keer zoveel pakketten zijn, kan het moeilijk zijn om hier genoeg personeel voor te vinden om dit allemaal op tijd te leveren. Echter kunnen webshops en pakketdiensten zich op dit soort momenten wel onderscheiden door alsnog snel te leveren."

De aanhoudende vertragingen in de pakketbezorging na Cyber Monday werpen licht op de uitdagingen binnen de e-commerce logistiek. De verschuiving naar het gebruik van pakketpunten lijkt een effectieve oplossing te bieden voor zowel consumenten als retailers.