Na de versoepelingen heropent het Museum of Comic Art in Noordwijk de tentoonstelling Grensverleggers, over de meest opvallende en meest vernieuwende stripmakers uit de Nederlandse strip - met 63 originele werken van 1942 tot nu.

 

Grensverleggers (Innovative Dutch Comic Artists)

De Grensverleggers van de Nederlandse strip zijn 21 tekenaars, die hebben bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het beeldverhaal. In sommige gevallen, zoals bij Marten Toonder, met veel navolgers of medewerkers die het anders helemaal moesten doen. Soms, zoals bij Gerrit de Jager en Eric Schreurs, in een school van gelijkgezinden. Soms door te laten zien dat eigenheid commercieel kan zijn, zoals Hanco Kolk en Peter de Wit. En soms ook helemaal in hun eentje, zoals Jean Dulieu of Peter de Smet, die geen directe navolgers hebben, maar wel velen hebben geïnspireerd. Van iedere tekenaar zijn drie originelen gekozen.

 

Pep (por dios wat een blad)

Eén van de pronkstukken uit de tentoonstelling is een cover van Asterix en Obelix, die middels toverdrank tegen alle invloeden zijn beschermd. Geschilderd door de Nederlandse stripmaker Daan Jippes voor het stripblad Pep. Daan Jippes is de ongekroonde meester van de Nederlandse stripwereld, met meer succesvolle leerlingen en navolgers dan iedereen behalve Marten Toonder. Hij begon als grafisch vormgever bij Pep, revolutioneerde toen de Nederlandstalige productie bij Donald Duck, waarna hij verhuisde naar Los Angeles voor een lange carrière bij Disney. Hij werkte als ontwerper aan Aladdin, Mulan en Belle en het Beest.

 

Tentoonstellingscatalogus

In het museum is over de tentoonstelling een luxe hardcover catalogus te koop met alle tentoonstelde originelen. Deze is ook via de website te bestellen.

Wij zijn ons bewust van het feit dat wij niet het enige museum zijn dat weer opengaat - maar wij zijn wel het museum met het leukste illustratiemateriaal, dus kom snel bij ons langs!

 

Museum of Comic Art

Het MoCA is een jong Nederlands museum, geheel gewijd aan de Negende Kunst. Wij presenteren twee keer per jaar een nieuwe tentoonstelling van originele tekeningen van de beste stripmakers uit de hele wereld.

 

MoCA, Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee 

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur.

De Tentoonstelling is verlengd tot 12 mei 2022.

Voor meer informatie: www.museumofcomicart.nl