Verkiezingen zijn er in allerlei soorten en maten. Van de Tweede Kamerverkiezingen tot Leraar van het Jaar. Van Nobelprijs tot Miss Nederland. Van Televizier-Ring tot Top 2000. Waarom zijn er zoveel verkiezingen? Waarom wordt er massaal gestemd? En waarom is het winnen van een award zo belangrijk? De antwoorden op deze en vele andere vragen staan in het vandaag verschenen boek met de titel “Je leven is pas begonnen, als je een award hebt gewonnen”.

 

Een eerbetoon aan het fenomeen verkiezingen
Marcel Demper, die al meer dan 10 jaar werkzaam is als verkiezingsspecialist en dit boek samen met zijn collega Wilfred Romijn schreef: “Al meer dan 10 jaar bedenken we, faciliteren we en organiseren we de meest uiteenlopende verkiezingen en awards. Om dit boek te kunnen maken zijn we de archieven ingedoken, hebben we een peiling gedaan onder het Nederlands publiek en hebben we tientallen interviews afgenomen. Dat heeft antwoorden op al onze vragen en ook weer nieuwe interessante inzichten opgeleverd. Het boek is echt een eerbetoon aan het fenomeen ‘verkiezingen’.

 

Ranglijst
In het boek is ook een ranglijst opgenomen met de 60 meest markante verkiezingen. Wilfred Romijn: “Er zijn zoveel mooie verkiezingen. Dat maakte het samenstellen van deze ranglijst niet eenvoudig. En de verschillen zijn soms erg klein. In de Champions League van de verkiezingen gaat het om details die het verschil maken. Overigens staan in het boek niet alleen maar succesverhalen. Ook een aantal hilarische en ongemakkelijke situaties rondom verkiezingen komen aan bod.”

 

Wat kan er mis gaan?
Zo gooide Rijk de Gooyer in 1995 zijn Gouden Kalf onderweg naar huis gewoon uit de taxi. Ook het bekend maken van de winnaar gaat niet altijd goed. Frank de Boer maakte bij het Sportgala in 2016 de envelop verkeerd open waardoor de naam van de winnaar voor de TV-kijkers al meteen te zien was. Ook ieder jaar dezelfde winnaar is niet altijd leuk. Zo won Marco Borsato vanaf de eerste editie van de TMF Awards in 1996 11 jaar op rij de award voor beste zanger. In overleg met Marco werd toen besloten dat hij maar niet meer genomineerd zou worden, zodat ook iemand anders een keer kon winnen.


Entertainment én van maatschappelijke betekenis
Een verkiezing kan dus een hoog entertainment gehalte hebben. Maar er zijn dus ook verkiezingen die juist maatschappelijk van grote betekenis zijn. Zoals bijvoorbeeld geldt voor de Mantelzorg Awards, de World Press Foto, de Verkiezing van de Minister van Gehandicapten Zaken en de MS@Work Awards. Marcel Demper: “Een verkiezing kan dus vele doelen dienen. In ons boek beschrijven we in één van de inhoudelijke hoofdstukken er maar liefst 15.”


Kennis én inspiratie
Het boek hebben de schrijvers aangegrepen om in een aantal inhoudelijke hoofdstukken hun kennis en ervaring te delen. Wilfred Romijn: “Zo vertellen we aan welke 3 regels iedere verkiezing MOET voldoen en geven we 6 tips waarmee je een verkiezing groot maakt.” Zijn collega Marcel Demper vult aan: ”De actualiteit van Corona vroeg ons ook om nog een extra hoofdstuk toe te voegen: “Verkiezingen in crisistijd”. Alles bij elkaar bieden we met dit boek kennis én inspiratie voor iedereen die een verkiezing organiseert er bij betrokken is of die overweegt om dit te gaan doen.”


Zelf op het podium
Aan het eind van een verkiezing is er de natuurlijk de bekendmaking van de winnaars. Een moment dat Marcel en Wilfred vaak hebben meegemaakt als organisator van een verkiezing. Wilfred Romijn: “In de loop der jaren hebben we vaak mensen met tranen in hun ogen op een podium zien staan. En in 2017 stonden we zelf ineens op zo’n podium om een prestigieuze award in ontvangst te mogen nemen. Sindsdien weten we pas echt wat het betekent als je een verkiezing wint en vanaf dat moment luidt ons credo: “Je leven is pas begonnen, als je een award hebt gewonnen”. Vandaar de titel.”


Bestellen
Het boek is te bestellen via boek@votecompany.nl en kost € 29,95 (excl. btw), inclusief verzending binnen Nederland.