Beluister de podcastserie via vpro.nl/deplantage, nporadio1.nl/podcasts of via je favoriete podcastapp.

Peggy en Maartje blikken terug op wat de podcast teweeg heeft gebracht in Nederland en Suriname. Ze reageren op lof en kritiek, op de berichten van een andere nazaat van Tout Lui Faut en van andere plantage-eigenaren. Ze brengen hun families opnieuw bij elkaar en smeden toekomstplannen.

Over de podcast:

In de achtdelige podcast 'De plantage van onze voorouders' onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage "Tout Lui Faut" in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot prangende vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?  

 

Een groot succes

Sinds de lancering van de podcast eind mei is deze ruim 433.000 keer beluisterd, met gemiddeld 50.000 luisteraars per aflevering. Peggy en Maartje traden op op tv (NOSMTijd voor Max), radio (NieuwsweekendNooit Meer Slapen, Radio mArt, 3FM). Ook geschreven media besteedden aandacht aan de serie zoals NRCDe VolkskrantParool en Trouw.

 

Over de makers:  

Maartje Duin (1975) behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Haar werk won o.a. de Directors NL Award (Podkas: Pawel, de Poolse Plukker), de Gouden Freelancer (Gliphoeve, een Vergeten Strijd) en werd genomineerd voor de Prix Europa (Facebook, een Nachtmerrie).  

 

Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar. 

 

Credits: 

  • Creatief producent Prospektor: Eefje Blankevoort  
  • Projectleider Prospektor: Laura Verduijn
  • Componist: Rory Ronde 
  • Mixage: Wederik de Backer 
  • Eindredactie OVT: Laura Stek, Paul van der Gaag 
  • Randprogramma: Carmen Fernald

 

‘De plantage van onze voorouders’ is een Prospektor / VPRO productie voor NPO Radio 1, met steun van het NPO-fonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en het Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed. Het randprogramma werd mogelijk gemaakt door het VN Decennium Fonds Cultuur, het BankGiro Loterij Fonds en het VSBfonds. De twee familiebijeenkomsten vonden plaats in resp. Museum van Loon en De Rode Hoed in Amsterdam. Op de laatste locatie gaat dit najaar het derde seizoen van Skin Deep van start, een verdiepende talkshowserie met ongemakkelijke gesprekken over huidskleur.

foto: Vlnr-Jessica-en-Peggy-Bouva-Maartje-Duin-presentatie-tijdens-familiebijeenkomst-Lowrare-Overman