Nederland gunt koningin Máxima veel, omdat we haar als persoon in ons hart hebben gesloten. We prijzen vooral haar meelevendheid, professionaliteit, humor én haar gevoel voor stijl. Dat blijkt uit de Máxima-enquête 2020 waaraan 1.618 mensen deelnamen. De resultaten zijn gepubliceerd in de nieuwe special Máxima, een uitgave van Vorsten.

 

‘Ze is een mooi mens met een mooi gezin, ongeacht haar functie’, is maar een van de vele reacties op de Máxima-enquête. Haar werk voor de VN combineert ze heel goed met haar werk als koningin, vindt vrijwel iedereen. ‘Haar inzet voor kansarmen heeft een grote invloed. Geweldig dat zij hierin, met haar goede verstand, haar tijd én energie investeert. Chapeau!’, aldus een deelnemer.

 

De resultaten:

 

Eigenschappen

Meelevend, dat is de eigenschap die het meest bij Máxima past. Ze is goed voorbereid op de taken die ze vervult en heeft goed oog voor de menselijke maat. Ook zegt 92% van de ondervraagden dat ze gevoel voor humor heeft. Eigenschappen die niet bij haar passen: formeel en afstandelijk.

•          Meelevend: 95%

•          Voorbereid: 95%

•          Menselijk: 94%

•          Met humor: 92%

•          Deskundig: 91%

 

Jaloers?

Een op de zes ondervraagden zou best Máxima willen zijn, maar vijf op de zes dus niet. Er zijn verschillende redenen waarom men in de huid van Máxima zou willen kruipen. Veelgenoemd is het feit dat je zo echt iets kan betekenen voor anderen: ‘Veel inhoud toevoegen en tegelijk een rolmodel zijn én elegant zijn.’ Maar ook de privileges komen aan de orde: ‘Met alle egards behandeld, geen huishouden, over de wereld reizen’ en ook haar uiterlijk ‘mooie kleding, mooi haar en make-up’ en bezit ‘geen geldzorgen, veel kleding, tassen, schoenen.’

Nadelen zijn er echter ook, volgens de ondervraagden. Máxima staat altijd in de spotlights, iedereen let op wat je doet. Nooit kun je even anoniem zijn. Het is een leven in een gouden kooi, je hebt niet de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Bovendien ligt alles onder een vergrootglas en mag je vaak geen mening uiten. Daarnaast is je familie ver weg en is er niet voldoende vrijheid om met je gezin normale dingen te doen.

 

Stijl van Máxima

De kledingstijl van Máxima wordt als zeer smaakvol beoordeeld (86%), sommigen beoordelen de stijl als slordig (2%) of oubollig (1%). De resterende percentages zijn verdeeld over ‘uniek!’, ‘het ene moment top en het andere moment mwah’, ‘soms iets te overdreven’ en ‘niet altijd mijn smaak.’

De meeste deelnemers aan de enquête (35%) zien Máxima het liefst in gala met juwelen. Ook in een jurk met hoed scoort hoog (30%), gevolgd door casual (20%), zakelijk, bijvoorbeeld in broekpak (8%) en boho-chic (7%).

Een overgrote meerderheid vindt het prima dat Máxima haar haar geregeld los draagt. Ze moet vooral haar haar dragen zoals ze zelf wil (57%) en het is prachtig (26%). Een wat kleinere groep vindt dat los haar niet past bij haar functie (13%) of dat het niet past bij haar leeftijd (4%).

 

Carrière

Máxima is niet alleen koningin maar ook speciaal pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Een overgrote meerderheid vindt dat deze baan te combineren is met haar werk als koningin. Niet alleen is het juist mooi dat zij met haar status wat kan toevoegen aan een betere wereld, ook vinden ondervraagden het zonde als zij haar talent niet zou inzetten.

Zo’n 5% vindt dat de andere functies niet goed aansluiten op haar werk als koningin: ‘Niet nodig om als koningin zo’n functie te bekleden die haar in een lastige positie kan brengen.’ En ook: ‘Iemand met haar inkomen kan onmogelijk pleiten voor microkredietjes.’ Vooral de politieke kant van deze functie bij de Verenigde Naties wordt genoemd, al ziet men ook wel dat ze hiermee veel betekent voor anderen.

Máxima zet zich op nog veel meer gebieden in, zoals voor Wijzer in Geldzaken en het Oranje Fonds. Ondervraagden vinden het logisch dat Máxima veel functies bekleedt, dat hoort nou eenmaal bij haar werk als koningin, zegt 58%. Daarnaast vindt 28% van de ondervraagden: laat haar het vooral doen als ze dat leuk vindt. Een wat kleinere groep (12%) vindt dat ze voor het geld dat ze ontvangt ook wel mág werken. De resterende 2% vindt dat ze teveel van huis is en dat het niet in één agenda past.

Specifiek gevraagd of Máxima te veel hooi op haar vork neemt, vindt 8% dat zij meer vrije tijd moet hebben en 4% vindt dat Máxima er moe uitziet. Maar veruit de meesten vinden dat de koningin vooral zelf de hoeveelheid werk moet bepalen (49%).

 

Taal

Ongeveer twee op de drie ondervraagden is te spreken over de taalontwikkeling van Máxima: ze doet het goed (63%). Velen vinden haar accent heel bijzonder (26%), maar er is ook een groep die haar soms niet kan verstaan (10%).

 

Ontwikkeling

Ook hebben we de vraag gesteld of Máxima veranderd is sinds ze koningin is. Iets meer dan de helft (54%) beaamt dat, om verschillende redenen. ‘Ze is zelfverzekerder en meer in haar rol gegroeid.’ Maar ook: ‘Ze is minder spontaan. Zal moeilijk voor haar zijn.’ In het algemeen zien respondenten dat ze nu meer levenservaring heeft en dat ook uitstraalt: ‘Veel krachtiger geworden.’

 

Privacy

De mediacode heeft tot doel de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen. Media die de privacy van het koningspaar respecteren mogen aanwezig zijn bij de fotosessies in de zomer en in Lech. Veruit de meesten vinden dat terecht: de familie heeft recht op privacy (63%), daarbij zijn er genoeg momenten dat ze gefotografeerd kunnen worden (26%). Toch is er ook een groep die de mediacode onzin vindt. Het is aan de rechter, en niet aan de koning, of te oordelen of de privacy is geschonden (6%). Een klein deel van de ondervraagden vindt dat we het recht hebben om de familie altijd te mogen volgen, omdat ze nu eenmaal een publieke functie hebben (4%).

We zien Amalia, Alexia en Ariane zo’n drie keer per jaar, tijdens de twee fotosessies en op Koningsdag. Is dat vaak genoeg? Ja, zegt een meerderheid (88%), de prinsessen hebben het recht om op te groeien zonder dat het land meekijkt.

 

Nationale feestdag

Amalia is jarig op 7 december. Moet dat een nationale feestdag worden, nu of in de toekomst? Een overgrote meerderheid vindt van niet. Als ze koningin wordt, wordt haar verjaardag, of een dag die ze zelf kiest, al Koninginnedag (81%). Een kleinere groep vindt het wel een goed idee, en wel vanaf haar 18de verjaardag (13%), en sommigen vinden dat nu al een goed idee (2%). De rest vindt dat Koningsdag of Koninginnedag afgeschaft mag worden (4%).

 

Prinsessen aan het werk

Vanaf welke leeftijd zouden de prinsessen officiële taken moeten uitvoeren? was de vraag, en dit de antwoorden:

•          Vanaf 18 jaar (42%)

•          Als ze klaar zijn met hun studie (33%)

•          Dat hoeft van mij niet (11%)

•          Van jongs af aan, zoals bij veel andere vorstenhuizen (8%)

•          Vanaf 16 jaar (6%)

 

Paleis Huis ten Bosch

Zou Paleis Huis ten Bosch opengesteld moeten worden voor publiek? Nee, dat kan pas als de familie er niet meer woont, stelt 74%. Nochtans zou het moeten kunnen als het gezin op vakantie is (21%) of elke maand een weekend (5%).

 

Baard van de koning

De laatste vraag in het onderzoek gaat over de baard van Willem-Alexander. Van Máxima mag die blijven maar van de ondervraagden ook? Veruit de meesten vinden dat de baard goed staat bij de koning. ‘Niet meer afscheren’ zegt dan ook 73%. Niet iedereen houdt van baarden, dus ook niet bij onze koning (15%). Maar er zijn ook ondervraagden die vinden dat Willem-Alexander er beter uitziet zonder baard (13%).

 

 

Speciale editie: Máxima!

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een extra dikke special (180 pagina’s!) over alles wat u wilt weten over onze koningin. Van haar kledingkast tot haar diademen, en van haar BFF’s tot de do’s and dont’s als u haar ontmoet. En nog heel veel meer! Leer Máxima nog beter kennen en geniet van de vele prachtige foto’s.

Klik hier

 

New Skool Media is dé multimediale uitgever die Nederlanders met gemeenschappelijke interessegebieden, passies en hobby’s met elkaar verbindt met de beste artikelen en mooiste belevenissen.

www.newskoolmedia.nl