Het dubbeldikke themanummer 2021 van Tijdschrift Oud-Utrecht verschijnt op donderdag 10 juni. Het wordt om 16.30 uur live gepresenteerd vanuit de tuin van het Centraal Museum. Iedereen kan meekijken via YouTube (of later terugkijken). Kunstenaar en hovenier Hans van Lunteren, bekend van het Sjanghaipark in Overvecht, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Aan hem is een artikel gewijd en hij draagt bij aan de komende tentoonstelling over kunst en tuinieren in het Centraal Museum. 

Het themanummer 'De groene stad' laat een rijke historie zien als het gaat om de aanleg van tuinen, buitenplaatsen, parken en zelfs groene stadsdelen. Terwijl de oprukkende bebouwing tuindersgebieden, landgoederen, volkstuinen en sportvelden opslokte, creëerden burgers, (landschaps)architecten en plantsoenmeesters juist weer nieuwe paradijsjes. Het tijdschrift is rijk geïllustreerd, onder meer met kleurendia's uit de jaren zestig door Johan van Alff, de toenmalige directeur van de plantsoenendienst.

De artikelen gaan bijvoorbeeld over de bijzondere stadstuinen van de 17e-eeuwse schilder Roelant Savery en de 19e-eeuwse schrijver Nicolaas Beets. En wie weet nog dat het Diaconessenhuis een enorme tuin had met een eigen kwekerij en ‘agrarische dienst’? Ook de 'groene erfenis' in de naoorlogse wijken Kanaleneiland en Overvecht komt aan bod, evenals de parken van Lunetten en de strijd voor het groene hart van Leidsche Rijn. 'Bomenburgemeester' Frank van den Brink vertelt over de gesneuvelde rode beuk aan de Emmalaan. Het nummer begint met het overzichtsartikel 'Groen in een groeiende stad' door cultuurhistoricus Roland Blijdenstijn.

Presentatie

Het programma van donderdag omvat een 'talkshow' met auteurs van artikelen in het themanummer. De locatie bij het Centraal Museum is toepasselijk, want over de museumtuin gaat een artikel van stadsconservator René de Kam. Hij zal bij de presentatie iets over de historie van de tuin en het 100-jarige Centraal Museum vertellen. In september opent er de tentoonstelling 'De botanische revolutie. Over de noodzaak van kunst en tuinieren'. Een andere samenwerkingspartner is de Open Tuinendag Utrecht, die op 26 juni voor de tiende keer wordt gehouden.

 

Leden van Oud-Utrecht ontvangen het tijdschrift gratis. Het is los verkrijgbaar à € 7,95 via www.oud-utrecht.nl en bij de meeste Utrechtse boekhandels.