De Engelse taal kent de uitdrukking “Don’t judge a book by its cover”, ook wel “beoordeel niets, of niemand op haar uiterlijk”. In de stripwereld gaat dit echter niet op. Uitgevers van stripalbums, comics en tijdschriften proberen al decennia covers te bedenken die mensen wél een aanlokkelijk en kloppend beeld geven van de inhoud. Er zijn verhalen bekend van uitgevers die net zo veel tijd en geld besteden aan de cover, als aan het binnenwerk. Sommige experts hebben het tot een ware wetenschap weten te verheffen, met hun eigen regels en trucjes. Zo zou de kleur paars niet verkopen, geel het altijd goed doen en moet ‘de held’ de lezer altijd recht in de ogen kijken.

Eén punt blijft, originele covers zijn veel meer gezocht door verzamelaars, dan andere strippagina’s, omdat er extra aandacht is besteed en ze het natuurlijk beter doen aan de muur. In deze tentoonstelling zijn 66 zeer hoogwaardige, avontuurlijke strip- en tijdschriftcovers uit de diverse tijden van het stripverhaal bij elkaar gebracht. Er is een indeling gemaakt in 8 genres: Crime - Fantasy - Science Fiction - Geschiedenis - Ridders - Piraten - Westerns en Piloten. Het MoCA toont, voor het eerst in Nederland, een collectie nationale- en internationale grootmeesters uit de Negende Kunst. Martin Lodewijk, Dick Matena, Henk Kuijpers, Will Eisner, Grzegorz Rosinski, Don Lawrence, Albert Uderzo, Moebius, Jijé, Hermann en veel meer grote namen uit de stripkunst zijn te zien tijdens deze unieke tentoonstelling.

‘Do’ judge a book by its cover

Als extraatje voor de liefhebbers hebben we vijf experts op het gebied van covers gevraagd om er één van onze selectie uit te kiezen en daar iets over te vertellen. Dit zijn stripuitgever Rob van Bavel, journalist Joost Pollman, VPRO-gids eindredactrice Carla van Thijn en samenstellers Ger Apeldoorn & Arie Korbee. Bezoekers mogen via een formulier op hun eigen lievelingscover stemmen. Het resultaat van die wedstrijd wordt in februari 2024 bekend gemaakt.

Opening door André Kuipers

De tentoonstelling zal op zaterdag 25 november feestelijk worden geopend door André Kuipers. Naast astronaut is Kuipers een groot stripliefhebber. In het voorwoord van de tentoonstellingscatalogus omschreef hij het als volgt: “Strips zijn voor mij geschiedenis, humor en kunst en voeden de fantasie om dezelfde avonturen te beleven als de personages. Uiteindelijk leidde dit tot mijn werkelijke avonturen als astronaut.”

Museum of Comic Art (MoCA)

Het Noordwijkse Museum of Comic Art is het enige museum in Nederland dat volledig gewijd is aan het tonen van originele stripkunst uit de Westerse wereld. Het MoCA is een klein maar kwalitatief hoogwaardig museum dat zich met twee tentoonstellingen per jaar inzet om het beste uit de binnen- en buitenlandse stripkunst (‘De Negende Kunst’) aan een breed publiek te tonen. Altijd in z’n meest pure vorm: originele werken op papier.

Catalogus (deel 6)

De wederom speciaal vervaardigde luxe hardcover-catalogus is verkrijgbaar in twee uitvoeringen. De standaard uitgave, met als cover de stripheldin Franka, die Henk Kuijpers voor het MoCA gemaakt heeft.En een gesigneerde limited Edition in een oplage van 100 stuks met als cover een studie van Jean Giraud voor Blueberry.