Igone de Jongh, Iris van Herpen, Radna Fabias, Janneke Niessen en Adelheid Roosen vallen ook in de prijzen

 

Amsterdam, 25 november 2019 - Actrice en regisseur Halina Reijn nam vanavond de Harper's Bazaar Woman of the Year Award 2019 in ontvangst uit handen van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Zij krijgt de prijs voor haar vele prestaties in de nationale en internationale film- en theaterwereld. Reijn maakte dit jaar haar regiedebuut met de film Instinct die het Nederlands Film Festival opende en geselecteerd is voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film. Andere winnaars van de Harper's Bazaar Women of the Year Award 2019 zijn ballerina Igone de Jongh (Oeuvre Award), ontwerper Iris van Herpen (Internationaal Award) en dichter Radna Fabias (Opkomend Talent Award). Dit jaar werden er twee nieuwe award categorieën toegevoegd: de Business Award - gewonnen door ondernemer Janneke Niessen - en de Publieksprijs - gewonnen door theatermaker Adelheid Roosen. Miluska van 't Lam, hoofdredacteur van Harper's Bazaar, hostte deze feestelijke avond in de Posthoornkerk in Amsterdam.

 

Women of the Year is een initiatief van Harper's Bazaar. Wekelijks benoemen zij een vrouw, die een bijzonder prestatie heeft neergezet en zich hiermee onderscheidt, tot Woman of the Week op de website, om uiteindelijk één Woman of the Year uit te roepen. Met de uitreiking van de Women of the Year Awards wil het magazine vrouwen zichtbaar maken die iets bijzonders neerzetten of ergens in uitblinken. Om zo weer andere vrouwen te inspireren zichzelf zichtbaar te maken. De keuze van kandidaten en winnaars komt tot stand met de hulp van twaalf ervaren, succesvolle vrouwen uit verschillende vakgebieden die samen een adviesraad vormen: de Tafel van Twaalf. Dit jaar kon voor de eerste keer het publiek meestemmen via de website van Harper's Bazaar. Deze stemmen bepaalden de winnaar van de Publieksprijs.

 

Halina Reijn - Woman of the Year 2019

Sinds 1994 speelt Halina Reijn in tv-series, films en theaterstukken, en schrijft ze columns, zowel nationaal als internationaal. Harper's Bazaar: "Reijns carrière kent talloze hoogtepunten waaronder haar rollen in Het Temmen van de Feeks, Nora, Hedda Gabler, Rouw Siert Electra, Maria Stuart en La Voix Humaine. Grote prijzen als een Colombina, een Gouden Kalf, de Courbois-parel, de Theo d'Or, de Theo Mann-Bouwmeesterring, bekronen haar werk." Halina Reijn: "Het is een hele eer om de Woman of The Year Award 2019 in ontvangst te nemen. Regisseren is een droom die uitkomt. Ik vond het vanaf de eerste draaidag magisch. Het voelt als thuiskomen, maar ook wel spannend. Deze award is vooral een ode aan alle vrouwen die proberen hun dromen te verwezenlijken."

 

Igone de Jongh - Oeuvre Award

Ballerina Igone de Jongh nam de Harper's Bazaar Oeuvre Award in ontvangst uit handen van Els van der Plas, directeur van het Nationale Opera & Ballet. Afgelopen oktober danste De Jongh haar laatste voorstelling bij het Nationale Ballet, waarmee zij een indrukwekkende internationale carrière afsloot. Harper's Bazaar: "Igone de Jongh won talloze prijzen, was de absolute muze van choreograaf Hans van Manen en zonder twijfel het bekendste gezicht van het Nationale Ballet. Een ambitieuze vrouw die erin is geslaagd haar doelen te bereiken."

 

Iris van Herpen - Internationaal Award

Adjunct-Hoofdredacteur Harper's Bazaar Maaike Beekers overhandigde de Woman of the Year Internationaal Award aan ontwerpster Iris van Herpen. "Iris van Herpen doet het hart van de groten der aarde kloppen: Lady Gaga en Beyoncé zijn fan. Ze toont telkens een vernieuwende mix van ouderwets handwerk, een knap staaltje computerprogrammering, natuurkunde, wiskunde en alchemie, en blijft hiermee verbazen.", aldus Harper's Bazaar.

 

Radna Fabias - Opkomend Talent Award

Uitgever Mizzi van der Pluijm reikte de award voor Opkomend Talent uit aan de Nederlands-Antilliaanse dichter Radna Fabias. Harper's Bazaar: "Fabias vertelt met haar poëzie een verhaal, over haar verleden en heden, over politiek, over haar afkomst en die van anderen. Over de liefde en over mensen in het nauw. Het resultaat klinkt als een klok, is scherp als een mes en blijft talloze mensen raken."

Adelheid Roosen - Publieksprijs

Het publiek verkoos theatermaker Adelheid Roosen tot winnaar. Zij nam de award in ontvangst van actrice Anna Drijver. Harper's Bazaar: '"Adelheid Roosen laat een medemenselijk lichtje schijnen over stereotypen en prikkelt het publiek om anders tegen de werkelijkheid aan te kijken. Ze zit bijna veertig jaar in het vak, en altijd is ze dichtbij zichzelf en anderen gebleven, een echte publieksfavoriet."

 

Janneke Niessen - Business Award

De Business Award die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, is gewonnen door ondernemer Janneke Niessen. Zij ontving de award uit handen van oud-politica Neelie Kroes. De jury prees Niessen voor de impact van haar onderzoek - dat zij samen met Eva de Mol uitvoerde - op de discussie over het gender investment gap. Harper's Bazaar: "Janneke Niessen zet een voorbeeld, onder meer door actief te zijn als investeerder en coach van startups als The Next Closet, Polarsteps en Closure. Ook is zij co-founder van technologiefonds CapitalT, een initiatief dat wij zeer toejuichen."

Over Harper's Bazaar

Harper's Bazaar, in 1867 opgericht in New York, heeft ruim 12 miljoen lezers in 47 landen en is sinds 2014 actief op de Nederlandse markt. Ook hier is de iconische titel gezaghebbend op het gebied van stijl, mode, carrière, beauty, kunst, cultuur en interieur. Harper's Bazaar inspireert carrièrevrouwen om zichzelf zichtbaar te maken en wil hen met elkaar in contact brengen via Harper's Bazaar Network Academy in samenwerking met BrandedU. For well-dressed women with a well-dressed mind. www.harpersbazaar.nl

 

Over Hearst Netherlands

Het in Amsterdam gevestigde Hearst Netherlands (www.hearst.nl) is uitgever van Cosmopolitan, ELLE, Esquire, FiscAlert, Harper's Bazaar, Men's Health, Women's Health en Quote, zowel online, mobiel als in druk. Sinds december 2017 behoren ook de titels Vogue, Glamour, JAN, National Geographic en Quest tot het portfolio van Hearst Netherlands. In juli 2018 werden ook Runner's World en Bicycling opgenomen.