In een nieuwe aflevering van ‘De Broadcast’ is TV en Radio Presentator Humberto Tan te gast. Humberto praat met Podcast hosts Patrick en Peter uitgebreid en openhartig over zijn rijke loopbaan. ‘De Broadcast’ is een audio portret in podcast vorm. Deze 2 afleveringen zijn gewijd aan Humberto. Alles komt voorbij. Zijn begin tijd, bij de AVRO en NOS, zijn overstappen naar Talpa en later RTL. Maar ook zijn tijd bij Eredivisie Live, Radio 538, BNR en Radio 1 worden besproken.

 

RTL Late Night

Humberto praat in ‘De Broadcast’ uitgebreid over zijn tijd bij RTL Late Night, van ontwikkeling tot het stoppen ervan. Humberto had altijd de droom een ‘personal driven’ programma te maken. “Eigenlijk is Edwin Evers de eerste geweest die mij die kans heeft gegeven, de presentatie bij 538 is 1 van de redenen geweest waarom Erland (Galjaard red.) dacht dat ‘hij’ het zou moeten kunnen”, aldus Humberto refererend naar RTL Late Night. 

 

Kort voor de start van RTL Late Night heeft Humberto eerst nog onder andere gesproken met SBS. “Ik heb in die tijd gesproken met SBS, John de Mol kwam weer om de hoek kijken. Maar toen ik heb toen voor mezelf besloten laten we een pilot maken (van Late Night red.)”. Uiteindelijke heeft hij RTL Late Night 5 jaar gepresenteerd. “Die avond bij RTL4, was echt dorre grond. Daar groeide niks na Barend en van Dorp, daar mislukte echt alles. En Laten Night heeft die grond vruchtbaar gemaakt”, aldus Humberto. Humberto noemt bijna alle gasten die zijn langs geweest in RTL Late Night ‘benaderbaar’ en ‘aardig’. “Op 1 of 2 mensen na”, zo zegt Humberto. Hij vervolgt; “Zucchero Fornaciari en  Mick Hucknall van Simply Red, verschrikkelijk. In en in diep onaardige mensen”. 

 

Stoppen RTL Late Night

Over het stoppen van RTL Late Night toentertijd zegt Humberto onder meer het volgende “RTL wilde een persbericht uitgeven, met dat ik het tijd vond om stokje over te dragen”. Daar was Humberto het niet mee eens “Ammehoela”, gooit hij eruit. Hij vervolgt: “Ik vond het helemaal geen tijd om het stokje over te dragen. Ik ben het er niet mee eens en dat ga ik zelf zeggen ook”. Later heeft Humberto het zelf bekend gemaakt in RTL Late Night. Humberto zegt “Mensen waren het op een gegeven moment zat. Kennelijk. Die keken gewoon minder. Het programma smaakte naar minder, ik smaakte minder. Ik was toen veel meer onder druk, in de pers veel, publiciteit”. In de periode van RTL Late Night heeft Humberto naar eigen zeggen te veel naast zijn dagelijkse programma gedaan. Zo heeft hij meerdere programma’s gepresenteerd en deed hij mee aan Dance Dance Dance. “Het is voor de kijkers teveel, het is voor jezelf te veel, dat zijn dure lessen gewoon”, aldus Tan. De les is geweest dat hij nu op TV alleen zijn wekelijkse talkshow presenteert. Hij wil daarmee “schaarste creëeren”. 

 

Over het stoppen van RTL Late Night zegt hij “het zal altijd een wond blijven, er hebben heel veel mensen, en ik ook, heel veel pijn van gehad”, aldus Humberto. “Wat heel bijzonder is, zondag was de eerste aflevering van Humberto. Maandagochtend was de eerste die mij een mailtje had gestuurd Frits Spits.” Frits schreef; ‘Wat een comeback, van iets wat we al wisten wat je kon’. Dat soort collegialiteit noemt Humberto “onbeschrijfelijk mooi”. 

Radio

“Edwin Evers is de eerste geweest die mij op de radio heeft gedaan, ik had nooit over radio nagedacht zelfs. Edwin Evers belde mij of ik hem wilde vervangen, dat heb ik toen gedaan”, aldus Humberto. Hij heeft dat altijd met plezier gedaan, “Soms hadden we al buikpijn voor het 6 uur was van het lachen”. Uiteindelijk heeft Edwin hem gevraagd de hele zomer te vervangen. Vervolgens kwam er meer radio, De ochtendshow op BNR en nu elke vrijdagmiddag bij Radio 1. 

 

Op  de vraag of hij ooit nog een keer een programma zou willen presenteren op een muziekstation zegt Humberto volmondig en snel “ja! 100%”, aldus Tan. Hij vervolgt “ik ben natuurlijk een crapy DJ, ik praat overal doorheen, ik doe dingen die echt niet kunnen, maar ik doe het met liefde en met mijn hart. En dat heb ik van Edwin Evers geleerd”. 

 

Luuk Ikink

Het was uiteindelijk Albert Verlinde, die meewerkte aan de ontwikkeling van het programma, die ‘Luuk Ikink’ voorstelde. Joop van den Ende was in het begin 1 van de gasten in RTL Late Night en zei tegen Humberto: “Ik weet het niet zo met die Luuk (Ikink red.) of het gaat werken”. Na een half jaar was hij weer te gast en toen zei hij “Humberto, dag hebben jullie goed gezien. Wat een verrijking is hij voor het medialandschap, die Luuk Ikink.” 

 

Kijkcijfers

15 jaar is Humberto niet of nauwelijks met kijkcijfers bezig geweest. “Het volle gewicht van kijkcijfers voelde ik pas voor het eerst bij Late Night, toen het niet goed ging. En dat is geen leuke tijd kan ik je vertellen”, aldus Humberto. 

 

De Broadcast

Sinds oktober 2020 is de nieuwe media podcast ‘De Broadcast’ te beluisteren op de grote podcast streamingdiensten. Podcast hosts Peter Oostrom en Patrick van Denderen interviewen elke aflevering een andere gast. Dat doen ze aan de hand van fragmenten/anekdotes/meningen en andere passende onderwerpen. Het is een soort ‘portret podcast’ van de desbetreffende gast. Gasten als Catherine Keyl, Chiel van Praag, Rick Romijn, Bert Kuizenga, Tim Klijn, en Dennis Ruyer hebben al deelgenomen. De volgende gast is TROS TV-Presentator Ron Boszhard.