Vrijdagavond 30 oktober is de 20-jarige Groningse JORIS BOUMAN de allereerste Nederlands Kampioen ONLINE debatteren geworden. In de afsluitende en zeer hoogstaande online debatfinale versloeg hij de eveneens 20-jarige Noah van Dansik, gemeenteraadslid voor GroenLinks in Oostzaan, op punten.  

Stephanie Onclin, fractievoorzitter van de VVD in Zaanstad pakte de derde plaats door ‘de kleine finale’ te winnen van Davy Kooij, debattrainer uit Arnhem.

Het idee voor het allereerste NK Online Debatteren is ontstaan tijdens het voorjaar, toen heel Nederland in Lockdown ging. Online vergaderen en online overtuigen werden plots gezien als een belangrijke persoonlijke vaardigheid, die van belang is in ‘Het Nieuwe Normaal’.  Dé Nederlandse Debatclub uit Amsterdam – de grootste debatclub van Nederland - heeft het initiatief genomen om dit eerste event te gaan organiseren.

En, het werd een succes. Met deelnemers uit het hele land: van politici tot aan ondernemers, van studenten tot aan pensionado’s en van zeer ervaren debaters uit de ‘debatwereld’ tot aan leden van de verschillende debatclubs uit heel Nederland.


HOOG NIVEAU

Tijdens de timeslots in de afgelopen week moesten de deelnemers niet alleen een 1-tegen-1-debat voeren tegen een opponent, maar ook moest er een ‘spontane’ 2-Minute-Pitch worden gehouden over een onderwerp of stelling die pas werd aangereikt op het moment dat de spreektijd werd geopend.

De 4 debaters met de hoogste gemiddelde cijfers, die door een 10-koppige jury op basis van 7 criteria, werden gegeven, kwalificeerden zich voor de slotavond op 30 oktober. En daar ging de 20-jarige student uit Groningen dus met de hoofdprijs aan de haal. Hij wint niet alleen de wisselbeker maar Dé Nederlandse Debatclub zal ook een bedrag storten aan een door hem gekozen goede doel.

In de finale werd gedebatteerd over de vraag of anonieme Social Media accounts in Nederland moesten worden verboden.

Dé Nederlandse Debatclub had de hele week 10 professionele juryleden ingezet die alle debatten analyseerden op inhoud en op stijl op basis van 7 verschillende criteria.

 

BEKERS EN GOEDE DOEL

Omdat het event online plaatsvond konden uiteraard de bekers niet direct worden uitgereikt. In de komende dagen en weken reist de organisatie naar de finalisten toe om de bekers uit te reiken, de eeuwige roem te bevestigen en natuurlijk ook nog een andere blijvende herinnering aan te bieden.

 

IMPULS AAN DEBATSPORT IN NEDERLAND

Dé Nederlandse Debatclub heeft het voortouw genomen om impulsen aan de debatsport in Nederland te geven.

“Het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden zoals spreken in het openbaar, pitchen, speechen, overtuigen, debatteren, presenteren, assertiever worden, je plek claimen en de Kunst van het Gelijk Krijgen, is nooit een overbodige luxe. We zien dat er steeds meer belangstelling is in Nederland onder ambitieuze Young and Old Professionals maar om die mensen te bereiken moet er wat gebeuren in Nederland-Debatland. Er is weliswaar een debatbond maar die staat stil in ontwikkeling. Dus, wij nemen dat stokje nu over. Ook om die reden ontstond dit eerste Nederlands Kampioenschap,” aldus Jerry Helmers van Dé Nederlandse Debatclub.

 

Juryvoorzitter was debattrainster Marja Smits.

 

2e EDITIE IN 2021

Er komt dan ook met zekerheid een tweede editie van dit event in 2021, zeggen Jerry Helmers (toernooiorganisator) en Marja Smits (voorzitter van de jury). 

“We waren blij met de diversiteit aan deelnemers uit heel Nederland waardoor we in de debatten ook mooie clashes zagen ontstaan. En, we zagen ook dat deelnemers goed hadden nagedacht over de andere dimensie die er is in vergelijking met het echte ‘fysieke’ leven.