Vakmedianieuwsplatform Spreekbuis.nl heeft zojuist bekendgemaakt dat Martijn Kolkman met zijn Qmusic-nachtprogramma winnaar is van de Nachtwacht Award 2020.

De Nachtwacht Award is een radioprijs voor het beste nachtprogramma van Nederland. Martijn Kolkman (1978) is sinds zijn 13e actief op de radio. Van de lokale omroep wist hij in 1998 een overstap te maken naar Radio 538. Sinds oktober 2018 is hij door de week bij Qmusic te horen van 00:00 tot 02:00 uur. De afgelopen jaren heeft hij een vaste schare loyale fans weten op te bouwen, waardoor hij dit jaar de meeste stemmen wist binnen te halen.

Dit is de Top 5 op basis van aantal stemmen:

  1. Martijn Kolkman (Qmusic)
  2. Nachtzuster (Astrid de Jong – NPO Radio 1 – Omroep Max)
  3. RickvanV Doet 2 (Rick van Velthuysen – NPO Radio 2 – Powned)
  4. Kevin (Kevin van Arnhem – 3FM – KRO-NCRV)
  5. Miss Podcast (Mischa Blok – NPO Radio 1 – AVROTROS)

Eline Maarse (Spreekbuis.nl): ‘‘Mooi om te zien dat er zoveel luisteraars gestemd hebben op hun favoriete nachtprogramma. Het was een spannende wedstrijd die gewonnen is door een radioman in hart en nieren die de luisteraars van Q music dinsdag tot en met vrijdag aan de radio gekluisterd houdt..

Nachtwacht Award
De Nachtwacht Award is een radioprijs voor dj’s die voor de nachtbrakers, nachtwakers en nachtwerkers de mooiste radio maken. 

De award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op radio 1 en 2 te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Peter van Dam, Rob van Someren en Ron Brandsteder. 

Vorig jaar wist het nachtprogramma ‘Onze Man in Deventer’ (NPO Radio 1/ BNNVARA) de meeste stemmen binnen te halen. In de Wereld Draait Door ontving presentator Özcan Akyol De Nachtwacht Award 2019. 

Over Spreekbuis
Het vakblad voor omroepers ontstond al in 1946, aanvankelijk onder de titel De omroeper. In 1969 werd de naam veranderd in Spreek’buis. Het blad verwierf een positie als omroepbreed platform voor mediaprofessionals. Wegens bezuinigingen besloot de NPO in 2013 het vakblad na bijna 50 jaar op te heffen. Spreekbuis.nl is als een nieuw en onafhankelijk initiatief ontstaan in 2014. De focus ligt niet meer alleen op de publieke omroep, maar broadcast-media breed. Binnen vijf jaar is Spreekbuis weer uitgegroeid tot hét toonaangevende vakplatform voor de mediaprofessional met actueel vaknieuws, interviews en achtergrondinformatie, maar ook events zoals Online Radio DayOnline Radio AwardsDe Nachtwacht AwardDe TV Knollen en #RADIO100. Spreekbuis.nl is onderdeel van Tens Media.

De Nachtwacht Award 2020 wordt mede mogelijk gemaakt door CodeKitchenPretty in Pink Productions en Tens Media.