De Nederlandse documentairemaker en journalist Serginho Roosblad, is in de Verenigde Staten genomineerd voor een Emmy Award. De 35-jarige Roosblad is als director/director of photography genomineerd in de categorie Historic or Cultural Feature/Segment voor zijn korte film ‘Jonathan Calm Revisits 'Green Book' Locations in Search of America's Past and Present’ dat vorig jaar door de regionale omroep KQED werd gepubliceerd.

 

De korte film legt het werk vast van Jonathan Calm, een fotograaf en professor aan de Stanford Universiteit, die momenteel alle zogenoemde ‘Green Book’ locaties in de VS fotografeert.

 

The Negro Motorist Green-Book was een reisgids dat werd uitgegeven tussen 1936 en 1966 waarin locaties zoals als tankstations, motels, garages en wegrestaurants stonden vermeld waar Afro-Amerikaanse reizigers welkom waren ten tijden van de officiële rassenscheiding en zich geen zorgen hoefde te maken om aangevallen te worden of gearresteerd na zonsondergang; de racistische Jim-Crow wetten in de Zuidelijke staten stelden in sommige gevallen een avondklok in voor Zwarte Amerikanen. Daarnaast golden er ook in andere staten restricties om zich vrij te bewegen. 

 

In juni 2019 reisden Roosblad en fotograaf Calm samen langs verschillende voormalige Green Book-locaties in Berkeley, Stockton en Sacramento, in Californië om uiteindelijk via de Sierra Nevada te eindigen in Reno, Nevada. Sommige van de locaties die in de Green Book werden vermeld bestaan nog tot op de dag van vandaag, zoals het beroemde Claremont Hotel in Berkeley, Californië. Terwijl de ooit zo levendige New China Club tegenwoordig, ironisch genoeg, een parkeerplaats is.

 

“Het is een ongelooflijke eer om voor deze prestigieuze televisieprijs genomineerd te worden. Het is niet alleen een erkenning van het werk, maar ook van de historie die ik aankaart in de film. De auto is het ultieme symbool van vrijheid in Amerika, maar wanneer het erop aankomt, gelden er andere regels voor Zwarte mensen. De uitgever van The Negro Motorist Green-Book, Victor Hugo Green, stopte met het uitgeven van de gids toen Afro-Amerikanen burgerrechten verkregen en er een eind aan officiële segregatie kwam. Maar tot op vandaag de dag zijn Zwarte mensen het slachtoffer van geweld op de wegen. In sommige gevallen gaat het om politiegeweld, maar zoals we onlangs hebben gezien in het geval van Ahmaud Arbery, die in februari werd doodgeschoten, is zelfs joggen op de openbare weg niet veilig voor mensen met een donkere huidkleur,” aldus Serginho Roosblad in reactie op zijn nominatie.

 

De winnaars van de 49ste editie van de Northern California Area Emmy Awards worden op 6 juni 2020 bekend gemaakt. Wegens de coronacrisis vindt de uitreiking dit jaar plaats via een virtuele show.

 

Over Serginho Roosblad

Serginho Roosblad studeerde in 2018 af aan de Graduate School of Journalism aan UC Berkeley waar hij de Marlon T. Riggs Fellow in Documentary was. Zijn afstudeerfilm, ‘The Maze’ vertelt het verhaal van een van de belangrijkste snelwegkooppunten in de Verenigde Staten en de vier uiteenlopende landschappen die eraan grenzen. De film ging in première op het San Francisco Urban Film Festival en speelde daarna op een aantal filmfestivals in de Verenigde Staten alsmede in Zweden en het Architecture Film Festival Rotterdam in 2019.

 

Eerder behaalde Roosblad zijn Bachelor aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, gevolgd door een Master of Philosophy in African Studies aan de University of Cape Town in Zuid-Afrika.  Als correspondent voor de Amerikaanse omroep Voice of America woonde hij eerder in Uganda. Momenteel woont en werkt Roosblad in San Francisco, Californië.