De Nederlandse filmmaker Serginho Roosblad heeft in de Verenigde Staten een Emmy Award gewonnen. Roosblad en zijn team vielen in de prijzen voor de productie van ‘Dear Beloved’, een TV-special van de publieke omroep KQED waarin moeders centraal staan die hun zoon verloren hebben door vuurwapengeweld. In het programma, dat in september 2020 werd uitgezonden schrijven de moeders brieven aan hun zonen.
 
Roosblad kreeg eerder al een Emmy nominatie. In 2020 werd zijn korte documentaire ‘Jonathan Calm Revisits 'Green Book' Locations in Search of America's Past and Present’ genomineerd voor de felbegeerde televisieprijs. De korte film legt het werk vast van Jonathan Calm, een fotograaf en professor aan de Stanford Universiteit, die momenteel alle zogenoemde ‘Green Book’ locaties in de VS fotografeert.
 
“Het is een ongelooflijke eer om zo een belangrijke prijs te winnen en om ook twee jaar op rij een nominatie in de wacht te slepen. Het is een erkenning voor niet alleen het werk, maar ook voor de verhalen van de moeders die de moed hebben dit te delen met de wereld,” aldus Serginho Roosblad in reactie op zijn winst.
De winnaars van de 50ste editie van de Northern California Area Emmy Awards werden op 5 juni 2021 bekend gemaakt. Wegens de coronacrisis vond de uitreiking dit jaar plaats via een virtuele show.
Over Serginho Roosblad Serginho Roosblad studeerde in 2018 af aan de Graduate School of Journalism aan UC Berkeley waar hij de Marlon T. Riggs Fellow in Documentary was. Zijn afstudeer film, ‘The Maze’ vertelt het verhaal van een van de belangrijkste snelwegkooppunten in de Verenigde Staten en de vier uiteenlopende landschappen die eraan grenzen. De film ging in première op het San Francisco Urban Film Festival en speelde daarna op een aantal filmfestivals in de Verenigde Staten alsmede in Zweden en het Architecture Film Festival Rotterdam in 2019.
 
Eerder behaalde Roosblad zijn Bachelor aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, gevolgd door een Master of Philosophy in African Studies aan de University of Cape Town in Zuid-Afrika. Als correspondent voor de Amerikaanse omroep Voice of America woonde hij eerder in Uganda. Momenteel woont en werkt Roosblad in San Francisco, Californië.
 
Links
Full 50th Annual Northern California Emmy Awards: https://www.youtube.com/watch?v=s9wKGNXJK0E Category Human Interest Long Form + Acceptance speech by director Benjamin BJ McBride: https://youtu.be/-cyi2N0RZb8?t=7551
Dear Beloved: https://www.youtube.com/watch?v=li4mBTOht6A
www.roosblad.com Jonathan Jonathan Calm Revisits 'Green Book' Locations in Search of America's Past and Present Serginho Roosblad named Marlon T. Riggs Fellow
www.instgram.com/sroosblad
www.twitter.com/sroosblad