Koopintentie (-8%), beeldvorming (-9%) en het vertrouwen (-6%) in een merk dalen aanzienlijk wanneer advertenties rondom negatieve videocontent worden getoond.

Dat adverteren rondom viral video’s niet voor ieder merk goed uitpakt, blijkt wel uit de vandaag gepresenteerde onderzoeksresultaten van MAGNA Media Trials en technologie- en dataplatform Channel Factory. Het onderzoeksrapport laat zien dat videoadvertenties rondom een populaire video een negatieve impact kunnen hebben op het merk wanneer deze niet bij de inhoud van de video aansluiten. Zo daalt de koopintentie met acht procent, ontstaat er bij negen procent een negatief beeld over het merk en daalt bij zes procent zelfs het vertrouwen. De negatieve associatie zorgt er daarnaast voor dat de respondenten zich wel de advertentie herinneren, maar om de verkeerde redenen.

Opvallende onderzoekmethodiek
Voor het onderzoek liet MAGNA aan 2.700 respondenten goed scorende videoadvertenties zien van merken als T-Mobile, een Amerikaanse verzekeraar en een populair haarverzorgingsproduct. De advertenties werden op meerdere platformen, in verschillende contexten en in verschillende videoformaten rondom specifieke viral video’s getoond. Zo waren er video’s over huidaandoeningen, autonomous sensory meridian response (ASMR) en mukbang waarin de videohost buitensporige hoeveelheden voedsel consumeert. Ondanks dat de getoonde video’s populair zijn en de respondenten de content vooral als 'triggering', 'gênant' en 'NSFW’, ofwel niet veilig voor op het werk, categoriseerden, kozen de meeste mensen er wel voor om de video helemaal te bekijken. Daarbij gaf 68% van de respondenten het eindoordeel 'vermakelijk'.

Herinnerd om de verkeerde redenen
Wat met name opvalt uit de onderzoeksresultaten, is dat de getoonde advertenties die eerder hoge resultaten hadden behaald nu door de associatie met de viral video’s een negatieve associatie kregen. Naast de dalende koopintentie en het vertrouwen zorgde de advertentie er in de huidige context voor dat de impact van het merk met tien procent daalde. En door zeven procent van de ondervraagden werd het merk nu als een stuk klantonvriendelijker gezien. Wat opvalt is dat in tegenstelling tot kijkers die dezelfde advertentie in een andere context hadden gezien (32 procent), de respondenten in het onderzoek waarbij de `negatieve’ video’s werden ingezet zich de advertentie goed konden herinneren (41 procent), al was het wel om de verkeerde reden.

Adverteren op basis van perceptie
Nick Beentjes, Managing Director Channel Factory Benelux, hoopt dat het onderzoeksrapport een eye opener is voor adverteerders die zich focussen op kwantiteit in plaats van kwaliteit. Beentjes: “Dat een video populair is betekent niet automatisch dat deze ook geschikt is voor een merk. Adverteerders doen er dan ook verstandig aan om te kiezen voor een strategie die meer gericht is op het vinden van geschikte content en kanalen dan op het selecteren op populariteit. Dit komt niet alleen brandsuitability en brandsafety ten goede maar ook de performance”

Andere opvallende onderzoeksresultaten:

  • Het merendeel van de respondenten was van mening dat merken die adverteren rondom niet matchende content een slechte indruk achterlaten.
     
  • In een preroll-omgeving hadden de respondenten 1,5 keer meer het gevoel dat het merk verantwoordelijk was voor de inhoud van de video waar ze naast verschenen.
     
  • Merk-KPI's worden het meest geschaad wanneer de advertentie direct vóór de video wordt vertoond.

 

Het volledige onderzoeksrapport is hier te downloaden: https://go.channelfactory.com/ipg-magna

 

 

About Channel Factory

Channel Factory is a global technology and data platform that maximizes both performance efficiency and contextual suitability and alignment, turning YouTube’s 5 billion videos and 500 hours per minute of new content into brand-suitable, efficient advertising opportunities. Channel Factory’s mission is to create a suitable video ecosystem that connects creators, brands, and consumers - by enabling advertisers access to the most relevant videos, channels, and creators. Through their proprietary platform that harnesses the power of the deepest YouTube dataset in the industry, Channel Factory has enabled advanced brand suitability, customized content alignment targeting, and maximum performance for the world’s biggest brands. Channel Factory’s algorithm ensures not only that advertisers run against content that aligns with their brand but also delivers outcomes by optimizing campaigns using active and historical campaign performance data. Channel Factory has offices across the USA and is present in over 30 countries worldwide including the United Kingdom, Sweden, Norway, Denmark, Finland, France, Germany, Spain, Ukraine, Australia, Hong Kong, and Singapore.

 

About MAGNA:

MAGNA is the leading global media investment and intelligence company. Our trusted insights, proprietary trials offerings, industry-leading negotiation and unparalleled consultative solutions deliver an actionable marketplace advantage for our clients and subscribers. We are a team of experts driven by results, integrity and inquisitiveness. We operate across five key competencies, supporting clients and cross-functional teams through partnership, education, accountability, connectivity and enablement. For more information, please visit our website: https://magnaglobal.com/ and follow us on LinkedIn and Twitter.