Op 1 september start Renew the Book - Innovation Award. Renew the Book is het innovatieprogramma van de Groep Algemene Uitgevers, de belangenorganisatie van de Nederlandse boekenuitgevers van literatuur, kinderboeken en non-fictie.

 

Het belang van de lezer staat centraal in deze editie van Renew the Book - Innovation Award. De RtB – Innovation Award staat open voor organisaties die actief zijn in het bedienen van de lezer, maar staat ook open voor start-ups, studententeams en iedereen die een geweldig idee heeft ontwikkeld ten gunste van de lezer of het lezen.

 

Inzendingen moeten vernieuwend van karakter zijn en de lezer ten goede komen. Ook moet er een vorm van validatie hebben plaatsgevonden, bijvoorbeeld door middel van een getest en werkend prototype of een proof of concept. Ten slotte moeten de inzendingen aandacht besteden aan de schaalbaarheid van het concept. Belangrijk is dat de Innovation Award  niet is bedoeld voor een in het verleden bewezen innovatie, maar een vernieuwend product is dat impact heeft op het lezen (en het boekenvak)van 2021 en verder. Inzendingen kunnen worden ingediend via www.renewthebook.com.

 

De RtB-Innovation Award is een juryprijs en beloont de meest vernieuwende, unieke en duurzame innovatie met € 50.000 euro. Hiermee stimuleert Renew the Book bestaande innovaties, en motiveert zij het vak om innovatieve initiatieven te omarmen.

 

"Innoveren is voor elke bedrijfstak noodzakelijk in een continu veranderende wereld. Dat is voor het boekenvak niet anders. In het boekenvak wordt veel geïnnoveerd en geëxperimenteerd, maar dat is niet altijd zichtbaar.” aldus Geneviève Waldmann, voorzitter van de Groep Algemene Uitgevers. “Renew the Book - Innovation Award wil bestaande innovaties meer over het voetlicht brengen en motiveert en stimuleert het vak om vooral te blijven inzetten op  experimenteren en vernieuwing .”

 

"Als je er even bij stilstaat, is lezen eigenlijk een ontzagwekkende vaardigheid: door te lezen is de mens in staat om met behulp van kleine, zwarte tekentjes, abstracte concepten over te dragen, zich te wanen in andere plaatsen, tijden en zelfs werelden, zich in te leven in volstrekte vreemden en zich een mening te vormen over relevante vraagstukken, over goed en kwaad. Op deze manier beschouwd is lezen - meer nog dan film of beeldende verhalen omdat het een beroep doet op de eigen fantasie en inlevingsvermogen - een cruciale vaardigheid die een wezenlijke bijdrage levert aan onze menselijke waardigheid. Kortom, alles dat het lezen bevordert is van groot belang en beslist niet vrijblijvend. Met een hoofdprijs van EUR 50.000,- is de 'Renew the book Innovation Award' dan ook een belangrijke stimulans voor innovatie in het boekenvak dat ik een warm hart toedraag!" aldus Hans Lodders, voorzitter van de jury.

De inzendtermijn voor de RtB-Innovation Award start op 1 september. De winnaar wordt bekend gemaakt op 30 maart 2021 tijdens het Renew the Book - Innovation event. De organisatie van RtB – Innovation Award is in handen van Program Director Martin Voigt.  .

 

Deze nieuwe opzet bestrijkt de drie doelen waarvoor RtB oorspronkelijk is opgericht:

 

  1. Het stimuleren van innovaties binnen het Nederlandse Boekenvak
  2. Het genereren van publiciteit voor het Nederlandse boekenvak als innovatieve sector.

Het vinden van talent om het boekenvak te inspireren