PostNL heeft een kort geding verloren, dat Abonnementenland tegen de postbezorger had aangespannen. Abonnementenland had geeist dat PostNL de dienstverlening aan het bedrijf zou hervatten. PostNL was daarmee gestopt na een conflict  van betalingen. Beide ondernemingen liggen al bijna 2 jaar met in de clinch. Het conflict is daarmee enorm hoog opgelopen, omdat PostNL geen tijdschriften meer wilde bezorgen van Abonnementenland.

 

Abonnementenland wint eerste slag in strijd met monopolist PostNL

PostNL heeft de eerste slag verloren in de ruzie die het heeft met tijdschriftenbezorger Abonnementenland. Het bedrijf uit Heemskerk had van de voorzieningenrechter geëist dat PostNL de dienstverlening aan het bedrijf zou hervatten. PostNL was daarmee gestopt na een conflict over betalingen.

PostNL en Abonnementenland liggen al bijna twee jaar met elkaar in de clinch. Laatstgenoemde bedrijf sleepte PostNL eind januari voor de rechter, omdat PostNL geen tijdschriften meer wil bezorgen van Abonnementenland. Beide partijen spraken kort over een schikking, maar zonder resultaat. Daarop werd het kortgeding in februari hervat. De uitspraak in de zaak is deze week gepubliceerd.

Abonnementenland verzorgt het beheer en de verzending van honderden titels voor uitgeverijen. De feitelijke bezorging van de magazines gebeurde jarenlang door de bezorgers van Sandd. Maar toen dat postbedrijf eind 2019 werd ingelijfd door PostNL, moesten er nieuwe afspraken worden gemaakt over tarieven en voortzetting van het bestaande contract.

Dat proces verliep niet goed. Abonnementenland meende dat het in veel gevallen recht had op de lage tarieven die Sandd hanteerde. PostNL stuurde echter facturen met veel hogere bedragen dan volgens Abonnementenland was afgesproken. Het mkb-bedrijf weigerde die extra verzendkosten te betalen. Daarop besloot PostNL eind vorig jaar de bezorging te staken. PostNL verweerde zich voor de rechter door te zeggen dat er veel misgaat bij de aanlevering van zendingen door Abonnementenland, waardoor de kosten hoger uitvallen. Maar het postbedrijf gaf geen specificatie van de kosten, volgens de klagers.

Het stopzetten van de bezorging leidde tot paniek bij Guido Sanders (40), die samen met zijn vader Gerro (69) het bedrijf leidde. Toen PostNL de dienstverlening staakte, zagen zij de bezorging van tijdschriften in het honderd lopen. Gerro Sanders is inmiddels teruggetreden en is nu commissaris van het familiebedrijf.

De ondernemers stellen dat er geen alternatief is voor PostNL in Nederland. De voorzieningenrechter meent ook dat er geen andere landelijke aanbieders zijn en weegt het belang van het voortbestaan van het mkb-bedrijf zwaarder dan het belang van het postbedrijf.

De rechter oordeelde dat PostNL de bezorging weer moet oppakken, op straffe van een dwangsom. Abonnementenland moet voorlopig wel alle facturen betalen en een deel van de niet-overgemaakte facturen op een depotrekening zetten van een derde partij. Wie er gelijk krijgt in dit conflict, moet blijken uit een bodemprocedure. Die is onvermijdelijk, schrijft de rechtbank in het vonnis.

Bron: GS/Het Financieel Dagblad